Rusia realizează un nou recensământ în Crimeea

0
446
https://canadianinquirer.net/v1/2014/03/20/russian-parliaments-lower-house-rubber-stamps-annexation-of-crimea/

Conform numeroaselor canale de comunicare ucrainene, Rusia intenționează să realizeze un nou recensământ al populației din Peninsula Crimea și Sevastopol. Susținută în declarații de SUA și Uniunea Europeană, Ucraina califică acest gest drept o altă încercare de a legitimiza ocuparea regiunii.

Ministerul  de Externe din Ucraina a emis un comunicat de presă în data de 15 octombrie în care se menționează că statul pe care îl reprezintă condamnă această acțiune ce încalcă suveranitatea și integritatea sa teritorială și  o consideră drept o încercare de a legitimiza anexarea Crimeei pe lângă aceea de a extinde legislația Rusiei în acest teritoriu. Ucraina, evident, subliniază că actul este unul neprietenos intereselor sale și își rezervă dreptul de a aplica sancțiuni.

În aceeași dată de 15 octombrie, la nivelul Uniunii Europene, s-a emis un comunicat de presă oficial, prin intermediul Serviciului European de Acțiune Externă, care prezenta poziția Uniunii de partea perspectivei Ucrainei asupra recensământului. În plus, se menționează aici că recensământul va avea loc între 15 octombrie și 14 noiembrie 2021. Statele Unite au reacționat și ele ulterior prin ambasada americană în Kiev, emițând o scurtă postare pe Facebook care se concentra pe încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Ucraina, pe de altă parte,  a realizat și ea recensăminte în regiunea Peninsulei Crimeea. Ultimul a avut loc în anul 2001 și a fost prezentat în comparație cu date din 1989 culese de către URSS. În cel din 2001 este vizbil faptul că trei etnii erau încă majoritare în Crimeea: rușii, ucrainenii și tătarii crimeeni. Ceea ce releva recensământul de atunci era că rușii reprezentau în continuare o etnie majoritară,  aproximativ de două ori mai mulți decât ucrainenii.

Conform Agenției de presă, RIA Novosti Crimea, 400 de persoane vor fi însărcinate cu derularea recensământului de anul acesta, iar el va cuprinde aproximativ 550 de gospodării. Împreună cu rezidenții regiunii Crimea și Sevastopol, turiștilor, migranților, oamenilor de afaceri și altor cetățeni li se va pune la dispoziție un chestionar cu întrebări, diferit totuși față de cel destinat naționalilor. Recensământul este confidențial și anonim, iar recenzorii nu vor solicita pașapoarte sau alte acte de acest fel.

Agenția News Front afirmă că rezultatele recensământului vor fi gata în luna aprilie, iar cele finale vor fi publicate în cel de-am patrulea semestru al anului 2022. Primul recensământ realizat de către Rusia în Peninsula Crimea a fost cel din 2014, în urma căruia se pare că s-au strâns date nu numai despre numărul locuitorilor, ci și despre vârstă, structura vârstelor, sursele de venit, nivelul de educație, limbile străine vorbite, etnia și condițiile de locuire. Populația Peninsulei Crimeea s-a constituit atunci din circa 2 milioane și 840.000 de persoane.

Agenția de presă rusă, TASS, a publicat în luna decembrie a anului 2014 un articol documentar ce s-a dorit a fi o sinteză a informațiilor de arhivă privind numărul populației din Peninsula Crimeea începând cu primul recensământ realizat de URSS în 1926. Rezultatele din 1926 arătau că rușii erau cea mai prezentă etnie, de patru ori mai mulți decât ucrainenii și de două ori cât tătarii. În doar 13 ani, la următorul recensământul din 1936, populația totală a Crimeei a crescut cu 57.8%, dar dintre cele trei etnii majoritare, doar cea rusă și ucraineană au înregistrat creșteri  ale populației semnificative (de aprox. 40%) spre deosebire de cea tătară (20%). Următoarele recensăminte ce au avut loc în Crimeea s-au organizat în anii 1959, 1970, 1979 și 1989, după ce Crimeea fusese transferată în administrația Ucrainei în 1954 de către Nikita Hrușciov. Așa cum notează și articolul TASS, informații publice despre compoziția etnică nu au mai fost transmise la următoarele recensâminte începând cu 1959 până la cel din 1989. Cel din urmă releva că populația totală a Crimeii crescuse cu doar 12,63% în 52 de ani, dintre care cea rusească crescuse de trei ori ajungând la 1 milion 629 de mii, cea ucraineană crescuse cu procent similar ajungând la 625,919, iar cea tătară era de șase ori mai puțină (38,365). La recensâmântul întocmit de Ucraina în Crimeea, în anul 2001, populația totală scăzuse cu 17.68% în 11 ani, dintre care cea rusească cu aproximtiv 400,000 de persoane, cea ucraineană cu aproximativ 125,000, în timp ce cea tătară crescuse cu  210,000 de persoane.

Recensământul din 2014, organizat după preluarea forțată a Crimeii de către Rusia, a arătat că populația scăzuse cu doar 6,65% față de anul 2001, fără a fi furnizate statistici etnice în articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.