Péter Márki-Zay, primar ales al orașului Hódmezővásárhely, a câștigat runda de alegeri primare din rândul opoziției unite din Ungaria, pentru a deveni candidatul care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile parlamentare din 2022.

Peter Márki-Zay s-a născut chiar în Hódmezővásárhely, în 1972 și este tatăl a șapte copii, caracterizându-se drept un “creștin de dreapta și un votant Fidesz dezamăgit” Conform profilului de LinkedIn, are studii în domenii diverse precum marketing, inginerie electrică dar și istoria economiei. A lucrat pe poziții de marketing la mai multe companii, printre care și Legrand, până în 2018, când a fost ales în funcția de primar al orașului natal.

Din punct de vedere al campaniei electorale de anul viitor, alegerea lui Marki-Zay este cel puțin îngrijorătoare pentru Orban deoarece (1) este un rezultat surprinzător care prinde Fidesz nepregătit, (2) Klara Dobrev, finalista din alegerile primare, împreună cu Marki-Zay, ar fi fost o țintă politică mult mai facilă, fiind soția fostului prim-ministru socialist discreditat Ferenc Gyurcsany și (3) Marki-Zay este tânăr carismatic și nu are aura unui progresist clasic, precum actualul primar al Budapestei, Gergely Karácsony, care a candidat în primare dar a renunțat în final în favoarea lui Marki-Zay, tocmai pentru a deschide oportunități electorale pentru opoziție care, până acum, erau ferm în brațele Fidesz.

45north i-a solicitat opinia cu privire la această nominalizare lui Istvan Teplan, cofondator al Central European University, un bun cunoscător al politicii interne a Ungariei:

Într-adevăr, domnul Márki-Zay a câștigat alegerile primare fără echivoc. Peste 10% dintre alegătorii eligibili (8 milioane) au participat la aceste alegeri, ceea ce reprezintă un rezultat remarcabil de ridicat. Domnul Marki-Zay, primarul orașului Hódmezővásárhely, candidează ca și candidat civil, în timp ce ceilalți concurenți au fost nominalizați de unul sau mai multe partide politice ale opoziției democratice. Coaliția democratică formată din șase partide reprezintă un spectru larg de social-democrați, liberali, verzi, conservatori, inclusiv partidul de centru-dreapta Jobbik și Coaliția Democratică, partid înclinat spre stânga, acum principalele două mari partide din opoziție, cele care au și câștigat majoritatea celor 106 districte în alegerile primare.

Ceea ce îi unește este determinarea lor de a scăpa de regimul corupt al prim-ministrului autoritar, Viktor Orban și de a restabili democrația maghiară. Victoria domnului Márki-Zay semnalează, de asemenea, că alegătorii sunt sătui de luptele dintre partidele de opoziție, prin urmare vor să deschidă un nou capitol cu ​​o nouă față. Domnul Márki-Zay sau „MZP”, așa cum îl numesc, este devotat creștin, tatăl a șapte, cu opinii deschis conservatoare asupra multor probleme. Cu toate acestea a atras mulți tineri susținători. Cea mai mare provocare a sa va fi să mențină cele șase partide unite până la alegerile din aprilie anul viitor și – dacă va câștiga – să formeze un guvern de coaliție fără să aibă propriul său partid și facțiune parlamentară. După ce victoria sa a fost declarată, toate cele șase partide ale coaliției au promis sprijin pentru el și pregătirile coordonate pentru campania electorală vor începe în curând

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.