Caspian Report: următoarele conflicte vor avea loc pentru nisip

0
750

În acest documentar realizat de Caspian Report, autorul se apleacă asupra chestiunii nisipului și a percepției și importanței acestei resurse finite pentru ordinea globală pe care o experimentăm. Nisipul este prezent în o multitudine de produse din viața noastră, de la ecrane de mobil sau televizor, până la fiecare construcție în care locuim sau lucrăm.

Principala sursă de nisip sunt oceanele și mările lumii, nu deșerturile, aparent paradoxal, datorită calităților fizice ale granulelor de nisip care provin de sub platoul marin. Industrializarea rapidă a mai multor țări în ultimii 50 de ani a accelerat considerabil consumul global de nisip. Doar între 2011 și 2013, China a consumat mai mult nisip decât Statele Unite în tot secolul XX.

O primă clarificare făcută de autor este că, în mod oarecum surprinzător, nu doar că nisipul este o resursă finită, dar este o resursă care începe să fie rară. Singapore, spre exemplu, a început să depoziteze rezerve strategice de nisip, similar cu cele de petrol, ceea ce indică atât importanța acestei resurse, cât și disponibilitatea ei în condițiile actuale ale cererii și ofertei globale.

Datorită caracteristicilor geologice ale Pământului și a efectelor pe termen lung ale extragerii de nisip de pe fundul mării, anumite națiuni insulă devin amenințate cu extincția prin dispariția fizică a insulelor care le compun, risc oricum crescut de schimbările climatice. De asemenea, schimbarea configurației granițelor maritime aduce cu sine tensiuni geopolitice, similare cu efectul apariției insulelor articiale create de China în Marea Chinei de Sud.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.