Submarinul balistic a fost indentificat într-un moment în care Beijingul și-a intensificat retorica cu privire la Taiwan. În aceeași zi, un avion american de recunoaștere a fost semnalat în social media de un think tank chinez.

Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat luni că evoluțiile recente din strâmtoarea Taiwan au înrăutățit situația. De asemenea, în octombrie, el a declarat că tensiunile cu Beijingul au atins cel mai grav nivel din ultimii 40 de ani, avertizând asupra riscului unei ciocniri accidentale între cele două părți. Acuzațiile vin în contextul în care Taiwanul se apropie tot mai mult de SUA în fața amenințării percepute din partea Chinei.

În timpul primului summit virtual dintre președintele american Joe Biden și cel chinez Xi Jinping, liderii s-au confruntat pe tema Taiwanului. Biden i-a spus omologului său că SUA se opune cu fermitate “eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul” sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

În replică, premierul chinez l-a avertizat pe omologul său că a sprijini candidatura Taiwanului la independență ar fi “ca și cum te-ai juca cu focul” și că Beijingul este pregătit să ia “măsuri decisive”. Săptămâna trecută, cinci parlamentari americani au făcut o vizită surpriză președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, un gest care a provocat furia Beijingului.

 

Expertul H I Sutton semnalează prezența unui submarin chinez în Strâmtoarea Taiwan. Imaginile din satelit au identificat submarinul din clasa 094 Jin Class SSBN.

 

Imagini publicate de un think tank apropiat forțelor armate chineze cu un avion american de recunoaștere, USN P-8A AE6832, care probabil urmărea submarinul menționat mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.