Mai multe site-uri ale guvernului ucrainean au fost vizate de un atac cibernetic masiv, pe fondul tensiunilor crescute dintre Occident și Rusia și al amplificării avertismentelor cu privire la un posibil atac armat al Rusiei asupra Ucrainei.

Niciun grup nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cibernetic, dar hackerii ruși care au legături cu Moscova au fost acuzați în mod repetat de atacuri cibernetice asupra site-urilor și a infrastructurii guvernului ucrainean în trecut. 
În plus, atacul cibernetic vine la finalul unei săptămâni eșuate a discuțiilor menite să detensioneze situația de la granița dintre Rusia și Ucraina, iar potrivit Reuters, Rusia mobilizează noi forțe militare.

Atacul cibernetic a fost raportat pentru prima dată vineri, 14 ianuarie, de Ministerul Educației din Ucraina pe pagina sa de Facebook. Kievul a declarat ulterior că atacul nu a schimbat conținutul niciunui site guvernamental vizat și că nu au fost scurgeri de date personale.

O declarație a Centrului pentru Comunicații Strategice și Securitatea Informației, agenția ucraineană, a remarcat o reluare în ultimele zile a exercițiilor militare rusești în apropierea graniței cu Ucraina și a declarat că “activitatea de piraterie informatică care vizează organisme de stat ar putea fi o parte a acestui atac psihologic asupra ucrainenilor”. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care cu doar câteva zile mai devreme se afla în negocieri la Bruxelles cu o delegație rusă care cerea oprirea cooperării cu Ucraina, a răspuns atacului cibernetic spunând că NATO  va  colobora cu Kievul în ceea ce privește apărarea cibernetică.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.