Un tsunami a lovit, sâmbătă dimineaţă, statul Tonga din Oceanul Pacific, după o erupţie violentă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Haʻapai. Avertismente de tsunami au fost emise în mai multe ţări, inclusiv Fiji şi Noua Zeelandă.

Un val de tsunami de 1,5 metri a lovit capitala Tonga, Nuku’alofa, ceea ce a făcut ca oamenii să se grăbească să se refugieze pe un teren mai înalt, iar martorii au declarat că a căzut cenușă din cer. Nu au existat rapoarte oficiale imediate cu privire la amploarea răniților sau a pagubelor, dar serviciile de internet din țară au fost întrerupte.

Erupția vulcanului a fost dramatică, trimițând coloane de gaze și cenușă la mii de metri în atmosferă, deși primele rapoarte privind pagubele au fost limitate.

În Statele Unite, oficialii au îndemnat locuitorii din zonele de coastă din cea mai mare parte a coastei de vest, Alaska și Hawaii să nu se apropie de coastă și să se mute pe terenuri mai înalte. Serviciul Național de Meteorologie din Portland, Oregon, a raportat posibile valuri de un metru până la un metru și jumătate în unele zone din Oregon și Washington.

Peste Oceanul Pacific au fost lansate avertismente. Agenția Națională de Gestionare a Situațiilor de Urgență din Noua Zeelandă a sfătuit populația din zonele de coastă să se aștepte la “curenți puternici și neobișnuiți și valuri imprevizibile la țărm”.

Într-o discuție pe Twitter, Dr. Janine Krippner, vulcanolog la Smithsonian Institution, a precizat că “cea mai mare parte a vulcanului este submarină”.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.