ONU: Peste 100 de foști trupe afgane și oficiali uciși de la preluarea talibanilor

0
388
Afghan National Army soldiers in Basic Warrior Training wait for their turn to conduct room-clearing procedures at the Kabul Military Training Center’s military operations in urban terrain site April 25.


Organizația Națiunilor Unite ar fi primit „afirmații credibile” că peste 100 de foști oficiali guvernamentali, trupe și cei care lucrau cu forțele coaliției au fost uciși de când talibanii au preluat controlul asupra țării la mijlocul lunii august, în ciuda asigurărilor din partea grupării militante că ar rămâne nevătămați.

Dezvăluirile înfricoșătoare au apărut într-un raport pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a transmis Consiliului de Securitate, potrivit Associated Press.

„În timp ce fac apel la comunitatea internațională să-și intensifice sprijinul pentru poporul din Afganistan, fac un apel la fel de urgent către conducerea talibană să recunoască și să protejeze drepturile fundamentale ale omului pe care fiecare persoană le împărtășește”, a declarat Guterres săptămâna trecută Consiliului de Securitate al ONU. .

În raportul obținut duminică de Associated Press, Guterres a spus că „mai mult de două treimi” dintre victime au fost presupuse că ar fi rezultat din crime extrajudiciare ale talibanilor sau afiliaților săi, în ciuda anunțului talibanilor de „amnistii generale” pentru cei afiliați cu fostul guvern și forțele coaliției conduse de SUA.

Misiunea politică a ONU în Afganistan a primit, de asemenea, „acuzații credibile de ucidere extrajudiciară a cel puțin 50 de persoane suspectate de afiliere la ISIL-KP”, gruparea extremistă Stat Islamic care operează în Afganistan, a spus Guterres în raportul către Consiliul de Securitate al ONU.

El a adăugat că, în ciuda asigurărilor talibanilor, misiunea politică a ONU a primit, de asemenea, acuzații credibile „de dispariții forțate și alte încălcări care afectează dreptul la viață și integritatea fizică” ale foștilor membri ai guvernului și ale coaliției.
Guterres a spus că apărătorii drepturilor omului și lucrătorii mass-media continuă, de asemenea, să fie „sub atac, intimidare, hărțuire, arestare arbitrară, rele tratamente și crime”.

Opt activiști ai societății civile au fost uciși, inclusiv trei de talibani și trei de extremiștii Statului Islamic, iar 10 au fost supuși arestărilor temporare, bătăilor și amenințărilor din partea talibanilor, a spus el. Doi jurnalişti au fost ucişi – unul de ISIS – şi doi au fost răniţi de oameni înarmaţi necunoscuţi.
Secretarul general a spus că misiunile ONU au documentat 44 de cazuri de arestări temporare, bătăi și amenințări de intimidare, 42 dintre acestea de către talibani.

Talibanii au invadat cea mai mare parte a Afganistanului, deoarece forțele SUA și NATO se aflau în etapele finale ale retragerii lor haotice din țară după 20 de ani. Ei au intrat în Kabul pe 15 august fără nicio rezistență din partea armatei afgane sau a președintelui țării, Ashraf Ghani, care a fugit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.