Mulți afgani s-au declarat indignați de decizia administrației Biden de a redirecționa miliarde de dolari în active înghețate de la banca centrală afgană către familiile americane ale victimelor de la 11 septembrie.

Măsura, care ar duce efectiv la falimentul băncii centrale a țării, se adaugă la animozitatea crescâpe care mulți afgani o simt față de Statele Unite de la retragerea trupelor care a deschis calea pentru preluarea țării de către talibani în august.

După ce talibanii au preluat puterea, administrația Biden a înghețat activele de aproximativ 7 miliarde de dolari ale băncii centrale pe care guvernul, acum dispărut și susținut de Occident, le avea depuse la Banca Rezervei Federale din New York, pe fondul incertitudinii cu privire la cine – dacă cineva – avea acum autoritatea legală de a avea acces la cont. 

Vineri, administrația Biden a demarat un proces menit să permită rudelor victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, care au pretenții legale față de talibani, să obțină 3,5 miliarde de dolari din aceste active.

Sâmbătă, banca centrală afgană – cunoscută sub numele de Da Afghanistan Bank – a cerut, într-o declarație, ca administrația Biden să revină asupra deciziei sale.

Decizia Casei Albe a atras critici din partea grupurilor pentru drepturile omului, a avocaților și a experților financiari, care au avertizat că această măsură ar putea să afecteze banca centrală a țării pentru anii următori, afectând capacitatea acesteia de a stabili politica monetară și de a gestiona balanța de plăți a țării. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.