Invocarea măsurilor de urgență – răspuns protestelor din Canada

0
326
engadget.com

În data de 14 februarie, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a invocat legea privind măsurile de urgență drept răspuns protestelor susținute de șoferii de camion care s-au simțit nedreptățiți în urma obligativității vaccinării pentru a traversa frontiera Canada – SUA. Aceste manifestații au condus la blocarea și ocuparea anumitor zone de pe teritoriul Canadei de către protestatari, al căror răspuns a constat în invocarea măsurilor de urgență.

Conform declarației susținute de Justin Trudeau, aceste măsuri excepționale vor fi pe o perioadă limitată și proporționale cu amenințarea pe care încearcă să o limiteze. De asemenea, prim-ministrul dorește să justifice punerea în aplicare a acestor măsuri, considerându-le cel mai eficient instrument pentru a menține ordinea pe teritoriul canadian și o metodă prielnică în vederea reconsolidării încrederii în instituțiile statului.

Prim-ministrul Canadei a specificat câteva dintre aceste măsuri de urgență, precum suplimentarea poliției cu instrumente pentru a gestiona acțiuni ilegale și ocupări sau blocaje ce au avut loc pe întreg teritoriul, în special la frontieră. De asemenea, organele de poliție au posibilitatea de a amenda sau chiar pedepsi cu închisoarea protestatarii care săvârșec acte ilegale.

Cu privire la instituțiile financiare, Justin Trudeau a declarat că acestea vor fi împuternicite să interzică folosirea proprietății în scopul blocajelor sau al altor activități ilicte.

Pe lângă enumerarea măsurilor de urgență, s-a precizat în timpul anunțului oficial că acestea nu vor presupune încălcarea drepturilor fundamentale, în special dreptul la libera exprimare sau dreptul de a protesta și impunerea forțelor armate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.