Manifestarea diplomației în vederea încetării atacului armat din Ucraina

0
432
nytimes.com

În data de 27 februarie, președintele Ucrainei a declarat inițial că nu acceptă participarea la negocierile solicitate din partea Federației Ruse pe teritoriul Belarusului în contextul în care atacurile contra Ucrainei nu provin doar din partea Rusiei, ci și de pe teritoriul Belarusului. Cu toate acestea, s-a ajuns la un consens între Zelenski și Lukașenko. Astfel, delagația ucraineană a consimțit cu privire la negocieri, la granița Ucraina- Belarus, în apropierea Râului Pripyat, fără condiții prealabile.

Pe lângă eforturile care se depun în cadrul negocierilor, președintele Franței, Emmanuel Macron, a purtat o conversației telefonică cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, convorbire care a durat 1h și jumătate, declară France 24.

Președintele Franței a solicitat liderului rus încetarea atacului armat asupra civililor, drumurilor publice și a infrastructurii principale pe perioada negocierilor. Palatul de la Elysee a confirmat că Vladimir Putin ar fi dispus să accepte aceste condiții.

Pe parcursul conversației telefonice, liderul Federației Ruse a reiterat condițiile în care poate accepta o înțelegere cu Ucraina. Acestea vizează interesele securității ruse: recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei, demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean, precum și asigurarea statutului neutru al Ucrainei.

La finalul negocierilor, cele două delegații s-au întors în statele de rezidență pentru consultări, urmând a doua rundă de negocieri la granița Poloniei cu Belarus. Consilierul șefului biroului președintelui ucrainean, Podolyak, a declarat că în cadrul discuțiilor s-au ales anumite teme cărora s-au găsit anumite soluții. A doua rundă de negocieri este necesară în vederea dezvoltării și a implementării acestora, afirmă în continuare Mihail Podolyak.

Tot în această zi, comunitatea internațională a fost martora unui eveniment excepțional: semnarea cererii de aderare la UE a Ucrainei de către președintele acesteia, Volodimir Zelenski, urmând ca cererea să fie una din temele primordiale de discuție din cadrul întălnirii în plen a Parlamentului European.

În cadrul ședinței plenare extraordinare de astăzi privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat statul ucrainean că sprijinul contra invaziei rusești va continua constant atât prin suportul oferit refugiaților în țările membre, cât și prin suport financiar cu privire la procurarea armamentului și asistență umanitară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.