Cel mai important furnizor de arme din Africa, Rusia are legături cu continentul care datează din timpul Războiului Rece și l-a ajutat pe  Putin să câștige un sprijin rar pentru invazia din Ucraina

Încă de pe vremea lui Nelson Mandela, liderii Africii de Sud au respins criticile americane cu privire la prieteniile lor cu autocrați precum Fidel Castro din Cuba și Muammar al-Qaddafi din Libia, ale căror țări i-au sprijinit în cele mai disperate momente ale luptei anti-apartheid. 

Acum, sud-africanii își apără loialitatea față de un alt autocrat – Vladimir V. Putin – și stau deoparte în fața protestelor globale față de invazia sa în Ucraina. 

Miercuri, la Națiunile Unite, Africa de Sud s-a numărat printre cele 24 de țări africane care au refuzat să se alăture votului răsunător de denunțare a agresiunii rusești: 16 țări africane s-au abținut, șapte nu au votat deloc, iar una – Eritreea – a votat împotrivă, ținându-i companie doar Rusiei, Belarusului, Siriei și Coreei de Nord. 

Numărătoarea izbitoare a reflectat atitudinea ambiguă de pe o mare parte a continentului, unde, cu o mână de excepții, războiul din Ucraina a fost întâmpinat cu o tăcere vizibilă – un contrast puternic cu țările occidentale care extind sancțiunile, confiscă iahturile oligarhilor, fac presiuni pentru anchetarea crimelor de război și chiar amenință în mod deschis cu prăbușirea economiei rusești.

Simpatiile africane pentru Ucraina au fost, de asemenea, diluate de rapoartele privind polițiștii de frontieră ucraineni care i-au forțat pe studenții africani să stea la coadă în timp ce încercau să părăsească țara, ceea ce a stârnit furie din cauza rasismului și a discriminării.

 Duminică, ministerul de externe al Rusiei a făcut o pauză în atenția sa asupra Ucrainei pentru a reaminti Africii de Sud, într-un Tweet, sprijinul său pentru lupta împotriva apartheidului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.