Șefii a trei guverne din Uniunea Europeană au călătorit marți la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, într-o încercare extraordinară de a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina în timp ce atacurile rusești făceau ravagii în întreaga țară și vizau capitala asediată.

Vizita înalților oficiali din Cehia, Polonia și Slovenia într-un oraș care a fost zguduit marți dimineață de noi explozii a avut loc pe fondul unei crize umanitare în spirală și a unei noi încercări de a-l izola pe președintele rus Vladimir Putin. Potrivit unor noi estimări, până la 3 milioane de persoane au fugit din țara devastată de război în cele trei săptămâni de la începutul invaziei rusești.

Casa Albă a anunțat marți că președintele Biden se va deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu liderii europeni în cadrul unui summit NATO, o călătorie menită să consolideze angajamentul SUA față de alianță, în condițiile în care cresc îngrijorările legate de agresiunea rusă care se apropie de granițele Ucrainei.

Prezența în Ucraina a liderilor din Europa Centrală a fost deosebit de notabilă la două zile după ce rachetele rusești au lovit o bază de antrenament militar în apropierea graniței Ucrainei cu Polonia, aducând războiul mai aproape de teritoriul NATO și al UE.

Deși forțele rusești care se apropie de Kiev par să fi stagnat, acestea au făcut progrese în alte părți. Oficialii militari ruși au afirmat că forțele sale au preluat controlul total al regiunii Kherson din sudul țării.

Oficialii britanici din domeniul apărării au declarat marți, într-o actualizare a informațiilor, că Rusia își intensifică eforturile de “subminare a democrației ucrainene” prin instalarea propriilor primari și prin încercarea de a organiza un referendum în Kherson, în încercarea de a transforma zona ocupată de Rusia într-o “republică separatistă”. Acest lucru ar face-o similară cu zonele separatiste din Donețk și Luhansk, în estul Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.