Patru militari americani au murit când un avion militar american s-a prăbușit vineri seară în Norvegia, în timp ce participau la un exercițiu NATO, au anunțat autoritățile norvegiene.

Cei patru membri ai echipajului se aflau într-o misiune de antrenament în comitatul Nordland când avionul lor s-a prăbușit în drum spre Bodo, pe o peninsulă din Marea Norvegiei, la nord de Cercul Arctic, au anunțat sâmbătă forțele armate ale țării într-un comunicat.

Salvatorii au sosit la fața locului în cursul nopții, în timp ce prognozele meteorologice locale avertizau asupra vânturilor puternice, a ploilor abundente și a riscului de avalanșe.

“Operațiunea de căutare și salvare a găsit ceea ce a fost un loc de accident. Acum s-a confirmat din păcate că echipajul de la bordul aeronavei americane a murit în accident”, a declarat șeful apărării norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen.

Aproximativ 30.000 de soldați din peste 27 de țări NATO s-au adunat pentru a se antrena pe vremea rece a Norvegiei. Alianța militară a susținut că exercițiile, care au început luna aceasta și vor dura până în aprilie, nu sunt un răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Norvegia a anunțat vineri că intenționează să majoreze cheltuielile pentru apărare pentru a susține forțele din apropierea graniței sale cu Rusia.Forța expediționară a 2-a a Marinei americane a precizat într-un e-mail că autoritățile norvegiene au condus eforturile de căutare și salvare și că accidentul este în curs de investigare.

Nu a confirmat decesele, dar a precizat că patru pușcași marini au dispărut după “un incident aviatic” cu un MV-22B Osprey – care este capabil de decolări și aterizări verticale și este folosit în principal pentru a transporta trupe și echipamente.

Cele mai profunde condoleanțe se îndreaptă către familiile soldaților, rudele și colegii din unitatea lor”, a declarat sâmbătă dimineață premierul norvegian Jonas Gahr Store.

Avionul american era desemnat să participe la exercițiul Cold Response 2022, o rutină “planificată de mult timp și regulată” pe care Norvegia o găzduiește la fiecare doi ani, potrivit NATO. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.