Statele Unite au stabilit că violenţa îndreptată împotriva minorităţii etnice Rohingya comisă de armata din Myanmar nu este altceva decât genocid. Statul asiatic se confruntă acum cu acuzaţia de crime împotriva umanităţii. 

Sute de mii de musulmani rohingya au fugit din Myanmar, o ţară cu o populaţie majoritar budistă, începând din 2017, în urma unei reprimări militare – care este vizată în prezent în cadrul unei proceduri cu privire la genocid la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, la Haga.

Secretarul de Stat american Antony Blinken urmează să susţină un discurs, în cadrul unei vizite, luni, la Muzeul Holocaustului, la Washington – unde se află o expoziţie, denumită “Burma’s Path to Genocide”” (“drumul Myanmarului către genocid”). 

Anthony Blinken anuţa în decembrie, într-o vizită în Malaysia, că Statele Unite vor să afle “foarte activ” dacă tratamentul aplicat comunităţii rohingya “este un genocid”.

Departamentul de Stat a publicat în 2018 un raport, în care releva violenţe vizând rohingya în statul Rakhin, în vestul Myanmarului, drept “extreme, la scară mare, generalizate şi menite aparent să terorizeze populaţia şi să izgonească rezidenţii rohingya”.

Aproximativ 850.000 de rohingya se aflau în tabere în Bangladeshul vecin, iar alţi 600.000 de membri ai comunităţii au rămas în statul Rakhin. 
În cazul în care Myanmarul este găsit în mod oficial de genocid, riscă sancţiuni suplimentare şi restricţii privind ajutorul umanitar, între alte sancţiuni impuse juntei birmane.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.