OneWeb, o companie britanică de internet prin satelit, a apelat la rachetele SpaceX după ce a anulat lansările cu vehiculul Soyuz al Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.

Alianța, anunțată luni de OneWeb, este neobișnuită, deoarece SpaceX este în prezent principalul rival al OneWeb pe piața transmiterii internetului de mare viteză de pe orbită către utilizatorii de la sol. Însă o dispută încurcată cu agenția spațială rusă Roscosmos, fostul furnizor de lansări al companiei, a determinat OneWeb să colaboreze cu SpaceX.

De asemenea, mișcarea subliniază izolarea tot mai mare a industriei spațiale rusești față de partenerii din Occident, în urma declanșării războiului.Activitatea de internet a OneWeb este activă în anumite părți din emisfera nordică, dar compania nu va mai putea să își îndeplinească obiectivul de a furniza servicii globale complete în august 2022.

Starlink, constelația concurentă de internet de la SpaceX, care se bazează pe mii de sateliți în plus, la o altitudine mai mică, este deja disponibilă pentru unii consumatori, în regim pilot, și a fost trimisă în ultimele săptămâni în Ucraina. 

OneWeb a trimis pe orbită 428 de sateliți – 66% din proiectul constelației sale – începând din 2019, folosind de fiecare dată Soyuz, racheta de serviciu a Rusiei, activă încă din zilele cursei spațiale din timpul Războiului Rece. 

Dl Rogozin, șeful agenției spațiale ruse, a declarat luni pe Twitter că OneWeb este “condamnată”, repetând afirmațiile anterioare potrivit cărora dacă nu va fi lansată cu Soyuz, compania va ajunge din nou în faliment. El a sugerat că SpaceX nu ar putea lansa cu succes sateliții OneWeb, dar nu a oferit nicio explicație pentru motivul pentru care nu are această capacitate.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.