Antarctica a intrat în toamnă, însă săptămâna trecută temperaturile au crescut cu 70 de grade (39 Celsius) peste normalul perioadei de gheață din estul său – un eveniment fără precedent pentru orice perioadă a anului. 

În timpul valului de căldură, calota de gheață a cunoscut a patra cea mai umedă zi din ultimele patru decenii, potrivit Modèle Atmosphérique Régionale (MAR), un model climatic regional care studiază topirea calotei polare.

Modelul a arătat, de asemenea, o oarecare topire de-a lungul liniei de coastă, deși pare să fie foarte localizată. În timp ce în unele zone, cum ar fi ghețarul Totten, se pare că a avut loc o oarecare topire, alți ghețari de pe coastă par să nu fi fost afectați. 

Observatorul meteorologic rusesc Vostok – aflat la aproximativ 808 mile de Polul Sud și la 11.444 de metri deasupra nivelului mării – a atins 0,1 grade (minus 17,7 grade Celsius) pe 18 martie. Această valoare record a spulberat recordul lunar de minus 26,7 grade (minus 32,6 grade Celsius) stabilit la 4 martie 1967. 

Temperaturile de pe calota de gheață estică au rămas peste medie până luni și au început să revină încet la normal. Marți, la Vostok s-au înregistrat minus 50 de grade (minus 45,7 grade Celsius).

Temperaturile din vestul Antarcticii și din apropierea Polului Sud au rămas reci săptămâna trecută. La 18 martie, stația Amundsen-Scott de la Polul Sud a înregistrat minus 60 de grade (-51,4 grade Celsius), ceea ce este tipic pentru această perioadă a anului.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.