Statele Unite au anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva elitelor rusești, a legiuitorilor și a companiilor din domeniul apărării, pedepse menite să sporească presiunea asupra Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina. 

Măsurile anunțate joi, în timpul reuniunilor la nivel înalt dintre președintele Joe Biden și NATO, precum și Grupul celor Șapte, vor fi urmate de altele pentru a reduce dependența Europei de petrolul și gazele rusești – elementul vital al economiei naționale, potrivit unor înalți oficiali ai administrației. 

Statele Unite vor impune sancțiuni de blocare totală pentru peste 400 de persoane și entități, inclusiv Duma, camera inferioară a parlamentului rus, și 328 dintre membrii săi, peste o duzină de elite rusești și 48 de companii rusești din domeniul apărării. 

“Anunț sancțiuni suplimentare pentru peste 400 de elite rusești, legislatori și companii de apărare, ca răspuns la războiul ales de Putin în Ucraina”, a declarat Biden într-un tweet.

Sancțiunile îl vor lovi pe Herman Gref, șeful Sberbank din Rusia și consilier al președintelui Vladimir Putin; miliardarul rus Gennady Timchenko, companiile sale și membrii familiei sale, precum și 17 membri ai consiliului de administrație al instituției financiare ruse Sovcombank. 

Printre companiile din domeniul apărării care sunt sancționate se numără Russian Helicopters, Tactical Missiles Corporation, High Precision Systems, NPK Tekhmash OAO și Kronshtadt, potrivit Casei Albe. 

SUA și UE fac explicită interzicerea tranzacțiilor în aur cu banca centrală rusă. Un oficial american de rang înalt a declarat reporterilor că aliații au auzit discuții potrivit cărora Rusia ar putea folosi rezervele de aur pentru a susține rubla și doresc să oprească capacitatea acesteia de a face acest lucru.

SUA și partenerii săi au blocat deja accesul băncii centrale la jumătate din rezervele sale valutare de aproximativ 630 de miliarde de dolari, într-o rundă anterioară de sancțiuni. 

Un acord cu țările din Uniunea Europeană pentru reducerea dependenței lor de sursele energetice rusești ar urma să fie anunțat vineri, potrivit unui înalt oficial al administrației, care a refuzat să detalieze măsurile. SUA și UE lucrează la un acord pentru a se asigura că livrările de gaz natural și hidrogen american ajung în statele membre europene, într-un efort de a pune capăt dependenței sale de combustibilii ruși.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.