În cadrul acordului, prezentat vineri, SUA vor furniza Uniunii Europene 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în plus în acest an. Aceasta reprezintă aproximativ o zecime din gazul pe care UE îl primește în prezent de la Rusia, care asigură 40% din aprovizionarea totală cu gaz a blocului. 

Creșterea exporturilor de gaz din SUA va escalada în continuare, UE urmând să obțină 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din America și din alte țări pentru a-și reduce dependența de Rusia după invazia acesteia în Ucraina.

Biden și UE au convenit asupra unui acord istoric privind gazele naturale pentru a rupe din controlul Kremlinului.

Joe Biden, care a anunțat acordul în timpul unei călătorii la Bruxelles, a declarat că aprovizionarea sporită va asigura că “familiile din Europa vor putea trece peste această iarnă”, împiedicându-l în același timp pe Vladimir Putin, care s-a folosit de veniturile din gaz pentru a-și “conduce mașina de război”.

Dar grupurile de mediu au reacționat la acord cu îngrijorare, susținând că acesta va contribui la încorporarea anilor de utilizare viitoare a gazelor, într-un moment în care oamenii de știință spun că lumea trebuie să elimine rapid utilizarea combustibililor fosili pentru a evita schimbări climatice serioase.

SUA și UE s-au angajat să colaboreze pentru a urgenta aprobarea proiectelor solare și eoliene, pentru a bloca scurgerile din conductele de gaz care aruncă în atmosferă metan, un puternic gaz cu efect de seră, și pentru a lucra la măsuri de eficiență energetică care vor reduce cererea de combustibili fosili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.