Canada s-a alăturat aliaților săi care au cerut suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC) din cauza războiului din Ucraina. 

Ministrul afacerilor externe, Mélanie Joly, a declarat marți că Rusia nu ar trebui să facă parte din consiliu din cauza “crimelor de război” pe care le-ar fi comis de la invadarea Ucrainei la 24 februarie. 

“Cu rapoarte continue despre acte odioase de violență și crime de război din partea forțelor rusești, disprețul total al Rusiei pentru drepturile omului nu ar putea fi mai clar”, a declarat Joly pe Twitter. 

Statele Unite conduc demersurile de suspendare a Rusiei din cadrul UNHRC, după ce, în weekend, se pare că au fost descoperiți civili uciși în suburbiile Kievului. 

Forțele ucrainene au găsit cadavre împrăștiate pe străzile din Bucha, o suburbie a orașului Kviv. Unele dintre ele au fost găsite cu dovezi care indicau că au fost ucise de la mică distanță. 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a acuzat trupele rusești de comiterea “celor mai teribile crime de război” de la cel de-al Doilea Război Mondial în momentul în care s-a adresat marți Consiliului de Securitate al ONU. Rusia a respins acuzațiile.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, intenționează ca Adunarea Generală să voteze cererea sa săptămâna viitoare. Un vot cu majoritate de două treimi al celor 193 de membri ai Adunării de la New York poate suspenda un stat pentru că a comis în mod constant încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.