Comisia Europeană a propus noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, inclusiv interzicerea cărbunelui rusesc și a intrării navelor rusești în porturile UE, și a declarat că lucrează la interzicerea importurilor de petrol. 

“Am văzut cu toții imaginile macabre de la Bucha și din alte zone din care au plecat recent trupele rusești. Aceste atrocități nu pot fi și nu vor fi lăsate fără răspuns”, a declarat șefa executivului UE, Ursula von der Leyen.

“Cele patru pachete de sancțiuni au lovit puternic și au limitat opțiunile politice și economice ale Kremlinului. Având în vedere evenimentele, trebuie să ne sporim și mai mult presiunea”, a spus ea într-un discurs postat pe Twitter.  

Ea a declarat că propunerea presupune interzicerea de către UE a importurilor de cărbune din Rusia în valoare de 4 miliarde de euro (3,3 miliarde de lire sterline) pe an și interzicerea completă a tranzacțiilor cu patru mari bănci rusești, inclusiv a celei de-a doua ca mărime din țară, VTB.

UE va interzice, de asemenea, accesul navelor rusești și al navelor operate de Rusia în porturile UE, deși vor exista derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energie.

De asemenea, UE va interzice operatorii ruși și belaruși de transport rutier și va interzice vânzarea către Rusia de calculatoare cuantice, semiconductori avansați, utilaje sensibile și echipamente de transport în valoare de 10 miliarde de euro anual. 

Von der Leyen a declarat că blocul celor 27 de țări va opri, de asemenea, importurile de lemn și ciment rusesc, precum și de fructe de mare și băuturi alcoolice în valoare totală de aproximativ 5,5 miliarde de euro anual. 

Va exclude companiile rusești de la licitațiile de achiziții publice din țările UE și va adăuga și alte persoane pe o listă de persoane ale căror active din blocul comunitar vor fi înghețate și cărora nu li se va permite să intre în UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.