Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să mărească vârsta de pensionare de la 62 la 65 de ani dacă va fi reales în scrutinul prezidenţial din aprilie.

Emmanuel Macron a indicat că ar putea face un compromis cu privire la propunerea sa puternic contestată de a crește vârsta de pensionare în Franța cu trei ani, până la 65 de ani, în încercarea de a curta alegătorii înainte de alegerile prezidențiale decisive din turul doi. 

Președintele, care se confruntă cu o campanie dură pentru un al doilea mandat împotriva liderului de extremă dreapta Marine Le Pen, a anunțat că va lua în considerare ajustarea momentului și a vârstei controversatei reforme a pensiilor. 

“Sunt gata să schimb calendarul și să spun că nu trebuie neapărat să facem reforma până în 2030 dacă simt că oamenii sunt prea îngrijorați de acest lucru”, a declarat Macron în nordul Franței. El a adăugat că este de asemenea pregătit să ia în considerare creșterea vârstei oficiale de pensionare la 64 de ani în loc de 65 de ani. 

Vârsta actuală de pensionare este de 62 de ani, iar Macron a susținut că, în condițiile în care oamenii trăiesc mai mult, sistemul de pensii din Franța, care se bazează pe faptul că cei care lucrează plătesc direct pentru cei care au încetat activitatea, nu poate fi echilibrat financiar fără o reformă.

Propunerea sa inițială prevedea creșterea vârstei de pensionare cu patru luni în fiecare an pentru a ajunge la 65 de ani până în 2032. Le Pen a declarat că va menține vârsta de pensionare din Franța la 60 de ani pentru cei care au început să lucreze la o vârstă tânără. 

Marți, fostul președinte conservator Nicolas Sarkozy a anunțat că va vota pentru Macron în turul al doilea. Luni, cel mai mare sindicat din Franța, Confédération Française Démocratique du Travail (CFDT), și MEDEF, organizația liderilor de afaceri, au făcut apel la membrii lor să îl susțină pe Macron. 

Fostul prim-ministru socialist Lionel Jospin și fostul primar socialist al Parisului, Bertrand Delanoë, ambii de stânga, l-au susținut, de asemenea, pe Macron. 


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.