Primul deces după săptămâni de proteste în Sri Lanka din cauza penuriei de alimente și combustibil a intensificat apelurile la demisia președintelui Gotabaya Rajapaksa, un important lider al opoziției afirmând că Rajapaksa este “responsabil pentru fiecare moarte”.

Ofițerii au tras focuri de armă reală marți seară în zona centrală Rambukkana, după ce gazele lacrimogene nu au reușit să împrăștie un grup de protestatari care au blocat o cale ferată și au încercat să dea foc unui camion cu motorină, a declarat telefonic unitatea de presă a poliției din capitala Colombo.

Persoanele rănite, inclusiv ofițeri de poliție, au fost transportate la spitalul din Kegalle, aflat în apropiere, a precizat unitatea media a poliției, adăugând că în zonă a fost impusă o stare de asediu pe termen nelimitat. Demonstranții au aruncat cu pietre în poliție.

Criza economică din Sri Lanka – cea mai gravă de la obținerea independenței în urmă cu peste 70 de ani – a scos în stradă cetățeni furioși care cer înlăturarea familiei Rajapaksa.

În prezent, guvernul încearcă să obțină un ajutor de urgență de până la 4 miliarde de dolari în acest an pentru a ajuta națiunea insulară să atenueze întreruperile de energie electrică care durează ore întregi, să scurteze liniile de alimentare cu combustibil care se întind pe kilometri întregi și să plătească pentru importurile de medicamente și alimente care salvează vieți.

Președintele Rajapaksa a declarat pe Twitter că poliția va efectua o anchetă imparțială și transparentă cu privire la incidentul “care a dus la tragedia pentru care sunt profund întristat”. De asemenea, el a îndemnat cetățenii să rămână pașnici. Anterior, premierul – fratele său Mahinda Rajapaksa – a transmis pe Twitter un comentariu similar.

Bursa din Sri Lanka este închisă în această săptămână pentru a permite investitorilor să evalueze condițiile economice. Obligațiunea de 5,875% cu scadența la 25 iulie a crescut miercuri cu 0,25 cenți în raport cu dolarul, la 47,27 cenți.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.