Rusia a declarat că a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală, o acțiune despre care președintele Vladimir Putin a spus că va da de gândit SUA și aliaților săi. 

Racheta balistică intercontinentală Sarmat a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk din regiunea nordică Arhangelsk, a precizat Ministerul Apărării. Ministerul a prezentat anterior videoclipuri cu racheta de ultimă generație în 2018.

Liderul rus a fost arătat la televiziunea de stat vizionând o înregistrare video de la lansarea rachetei și a remarcat că “această armă unică va consolida potențialul militar al forțelor noastre armate, va garanta în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și îi va forța pe cei care, în focul unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara, să se mai gândească o dată”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, a declarat reporterilor că au fost urmate procedurile normale de notificare înainte de test. 

Putin a semnalat posibilitatea unei escaladări, ordonând ca forțele nucleare strategice ale Rusiei să fie în stare de alertă maximă la doar câteva zile după ce trupele sale s-au mutat în Ucraina. De asemenea, el a avertizat că orice intervenție a altor țări în conflict va declanșa “consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată”. 

Livrările de armament din SUA și Europa au ajutat Ucraina să contracareze atacul rusesc, care s-a reorientat spre est după eșecul eforturilor de a captura capitala Kiev.

În același timp, NATO a exclus o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, având în vedere că aceasta ar pune avioanele alianței în confruntare directă cu avioanele rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.