Guvernul ucrainean și-a cerut scuze după ce a inclus o fotografie a împăratului japonez Hirohito, din timpul războiului, într-un videoclip antifascism, alături de imagini cu Adolf Hitler și Benito Mussolini.

Oficialii l-au eliminat pe Hirohito din videoclip după presiuni din partea guvernului japonez, care a impus sancțiuni Rusiei, a acordat împrumuturi în valoare de 300 de milioane de dolari (235 de milioane de lire sterline) pentru Ucraina și a acceptat sute de refugiați.

Adjunctul secretarului șef al cabinetului japonez, Yoshihiko Isozaki, a declarat că Tokyo va continua să sprijine Ucraina, dar includerea lui Hirohito în videoclip a fost “complet nepotrivită”.

Videoclipul, postat de guvernul ucrainean pe Twitter la 1 aprilie, descria invazia Rusiei drept “rusism contemporan” și includea deasupra mesajului cele trei figuri din al doilea război mondial: “Fascismul și nazismul au fost înfrânte în 1945”.

Guvernul ucrainean a eliminat imaginea lui Hirohito din videoclip și a transmis pe Twitter “scuzele sale sincere pentru că a făcut această greșeală”, adăugând că nu a avut “nicio intenție de a jigni poporul prietenos al Japoniei”.

Ambasadorul ucrainean în Japonia, Sergiy Korsunsky, și-a cerut, de asemenea, scuze într-un tweet, afirmând că creatorul videoclipului “nu a înțeles istoria”.

Unii utilizatori japonezi de Twitter au continuat să critice videoclipul original și au cerut guvernului lor să își retragă sprijinul pentru Ucraina. Alții au spus că ar fi fost mai potrivit să fi folosit o fotografie a lui Tojo, care a fost spânzurat ca criminal de război în 1948.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.