Rusia va întrerupe miercuri alimentarea cu gaze naturale a Poloniei și Bulgariei, într-o escaladare majoră a conflictului dintre Moscova și Europa privind aprovizionarea cu energie și războiul din Ucraina.

Moscova își pune în practică amenințarea de a opri fluxurile de gaz către țările care refuză noua cerere a președintelui Vladimir Putin de a plăti combustibilul în ruble.

Uniunea Europeană a respins în principiu această mișcare, dar acum, când termenele de plată încep să se împlinească, guvernele din Europa trebuie să decidă dacă vor accepta condițiile lui Putin sau vor pierde aprovizionarea și se vor confrunta cu perspectiva raționalizării energiei.

Prețurile europene la gaz au crescut cu până la 17%, deoarece comercianții au calculat riscul ca alte țări europene să fie lovite în continuare. “Acesta este un punct de cotitură care a fost accelerat astăzi de Rusia”, a declarat Piotr Naimski, cel mai înalt oficial polonez pentru infrastructura energetică strategică.

Primele plăți în ruble vor fi efectuate la sfârșitul lunii aprilie și în luna mai, deși nu au fost dezvăluite calendarele individuale de plată ale companiilor.

Polonia spune că este pregătită pentru o întrerupere a tuturor livrărilor de energie și că și-a prezentat planurile de a trăi fără gaz rusesc încă dinainte de război.

Contractul pe termen lung cu Rusia privind gazele naturale expiră la sfârșitul acestui an, iar guvernul a declarat în repetate rânduri că nu intenționează să îl prelungească.

Guvernul a declarat marți că are suficient combustibil în depozite. Clienții nu vor fi afectați, iar guvernul intenționează să continue să umple depozitele până la 90%.

Bulgaria a luat, de asemenea, măsuri pentru a-și reduce dependența, deși, deocamdată, este încă puternic dependentă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.