În data de 28 aprilie, agenția națională de presă azeră AZERTAC a publicat un articol informativ conform căruia în acea zi a avut loc o întâlnire oficială între președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și Reprezentantul Special al Secretarului General al NATO pentru Caucaz și Asia Centrală, Javier Colomina. Pe lângă discuțiile legate de participarea Azerbaidjanului la misiunea NATO din Afganistan și tatonarea unei implicări constante a azerilor în urmărirea obiectivelor organizației, au existat și schimburi de idei referitoare la normalizarea relațiilor post-conflict dintre Armenia și Azerbaidjan dar și la securitatea energetică.

În data de 22 aprilie, agenția națională de presă rusă TASS, a citat un comunicat în care președintele Azerbaidjanului declarase că de partea azeră există dorința de a încheia un tratat de pace cu Armenia. În acest sens, Azerbaidjanul a trasat un tratat întocmit pe cinci principii, pe care susține că partea armeană le-a acceptat. Partea azeră amenință că în cazul în care s-ar arăta forțe revanșarde care vor fi ostile tratatului, ei vor refuza să recunoască integritatea teritorială a Armeniei.

Ieri, agenția rusă TASS, a preluat într-un articol declarația președintelui azer Aliyev care i-a asigurat pe invitații la conferința internațională „Caucazul de Sud: dezvoltare și cooperare” că Azerbaidjanul nu intenționează să intre în competiție cu Federația Rusă pe piața gazelor naturale din Europa. Comunicatul expune doar o frază rostită de președintele azer, el punând această decizie pe seama lipsei de resurse pentru a asigura volumul cerut de Europa, deci nu neapărat din cauza lipsei de voință și interes. Apariția acestei știri în fluxul TASS demonstrează că rușii sunt vigilenți cu privire la planurile europene de deconectare de la gazul lor și vor încerca cu siguranță să împiedice prin diferite mijloace astfel de strategii. O altă dovadă este și faptul că în comunicatul de mai sus se precizează că Azerbaidjanul „nu a refuzat” dublarea volumului de gaze transferat Italiei la 20 de milioane de metri cubi pe an, deși, așa cum a subliniat președintele azer, este nevoie de o creștere a capacității conductei de transport, iar asta va mai dura ceva timp.

Rusia a trimis ieri o serie de reprezentanți în Azerbaidjan pentru a se întâlni cu omologii lor care, așa cum reiese din comunicatul azer, au dezbătut în special chestiuni legate de granițe importante pentru conflictul cu Armenia în Nagorno-Karabah. Însă au fost cu siguranță și alte aspecte cuprinse în tratative care nu au fost date publicității, iar interesul Rusiei pentru Azerbaidjan din ultimul timp poate fi pus și pe seama politicii gazelor.

SURSĂTASS, AZERTAC
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.