Germania a intentat un proces împotriva Italiei la cea mai înaltă instanță a ONU deoarece Roma continuă să permită victimelor crimelor de război naziste să ceară despăgubiri de la statul german, chiar și după o hotărâre anterioară potrivit căreia astfel de cereri încalcă dreptul internațional.

Berlinul spune că, de la hotărârea din 2012, au fost depuse în Italia peste 25 de noi cereri de despăgubire împotriva statului german pentru daune cauzate de crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În multe dintre aceste cazuri, instanțele au dispus ca Germania să plătească despăgubiri.

În cererea Germaniei către Curtea Internațională de Justiție (CIJ), publicată vineri seara târziu pe site-ul instanței, se afirmă că Italia continuă să permită ca cererile de despăgubire să fie înaintate în instanțele naționale, în pofida hotărârii din 2012 a CIJ, potrivit căreia acest lucru încalcă dreptul Berlinului la imunitate în temeiul dreptului internațional.

Pentru a satisface cererile de despăgubire în două astfel de cazuri, instanțele italiene încearcă să pună sechestru pe proprietățile din Roma deținute de statul german.

Berlinul a cerut instanței să ia așa-numitele măsuri provizorii pentru a se asigura că Italia nu scoate la licitație publică proprietatea în timp ce se analizează cazul mai larg privind cererile de despăgubire.

Încă nu a fost stabilită o dată pentru o audiere privind măsurile provizorii, dar se așteaptă ca aceasta să aibă loc în următoarele câteva săptămâni.

Disputa privind cererile de despăgubire pentru cel de-al Doilea Război Mondial a început în 2008, când cea mai înaltă instanță din Italia a decis că Germania ar trebui să plătească aproximativ 1 milion de euro familiilor a nouă persoane care s-au numărat printre cele 203 ucise de armata germană la Civitella, în Toscana, în 1944.

Germania a susținut că a compensat deja nedreptățile cauzate de cel de-al Doilea Război Mondial prin tratate de pace și de reparații cu țările afectate, plătind miliarde de euro de când războiul s-a încheiat odată cu înfrângerea regimului nazist în 1945.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.