Președintele francez Emmanuel Macron a promis sâmbătă să trimită mai multe arme și ajutoare umanitare în Ucraina, ca parte a efortului internațional de a ajuta țara în lupta împotriva forțelor rusești.

De când președintele rus Vladimir Putin a ordonat intrarea în Ucraina a unităților militare ale țării sale, la 24 februarie, Franța a trimis 615 tone de echipamente, inclusiv materiale medicale, generatoare pentru spitale, alimente și vehicule.

Promisiunea lui Macron de a oferi mai mult sprijin a venit în timpul unei convorbiri telefonice de o oră cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky.

O sursă de la Palatul Elysee a declarat că Zelensky i-a mulțumit lui Macron pentru transporturile de echipamente militare ale Franței, care au fost folosite de forțele ucrainene pentru a respinge avansurile trupelor rusești.

Conversația dintre cei doi lideri a avut loc la doar 48 de ore după ce Macron a condamnat bombardamentul asupra capitalei ucrainene Kiev în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Gutteres.

La o conferință de presă comună cu Zelensky, la finalul turneului său, Guterres a recunoscut că Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să facă tot ce i-a stat în putință pentru a preveni și a pune capăt războiului.

“Aceasta este sursa unei mari dezamăgiri, frustrări și furie”, a adăugat el.

La mai bine de trei luni de la începutul conflictului, Rusia a declarat că unitățile sale de artilerie au lovit peste noapte 389 de ținte ucrainene, inclusiv depozite de arme și muniții.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în rapoartele publicate sâmbătă că ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei face parte din negocierile de pace dintre Moscova și Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.