Dreptul la avort a apărut brusc ca o problemă care ar putea remodela bătălia dintre democrați și republicani pentru controlul Congresului, în urma unui raport potrivit căruia conservatorii de la Curtea Supremă a SUA sunt gata să anuleze precedentul Roe vs. Wade, vechi de jumătate de secol.

Politico a relatat luni seară că a obținut proiectul inițial al opiniei majorității, semnat de judecătorul Samuel Alito, care anulează hotărârea istorică Roe din 1973, care a făcut din alegerea de a solicita majoritatea avorturilor un drept constituțional pentru femeile din întreaga țară.

O astfel de decizie le-ar oferi republicanilor o victorie îndelung căutată, dar i-ar putea afecta pe democrații care se pregătesc pentru perspectiva pierderii majorităților din Camera Reprezentanților și Senat în noiembrie. Acesta a fost redactat în februarie și nu este clar dacă între timp au existat modificări.

Donald Trump a jurat în timpul campaniei sale inițiale pentru Casa Albă că va numi judecători care să anuleze hotărârea. În funcție, el a făcut exact acest lucru, numind trei judecători care au consolidat majoritatea conservatoare din cadrul instanței, deși nu este clar cum au votat.

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, au declarat, într-o declarație comună, că, dacă raportul Politico este corect, o astfel de hotărâre ar fi “una dintre cele mai rele și mai dăunătoare decizii din istoria modernă”.

Senatorul Josh Hawley din Missouri, care a îndemnat Curtea Supremă să anuleze Roe, a declarat pe Twitter că “stânga își continuă asaltul asupra Curții Supreme cu o încălcare fără precedent a confidențialității, menită în mod clar să intimideze. Judecătorii nu trebuie să cedeze în fața acestei încercări de a corupe procesul.


DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.