Un reportaj al televiziunii ruse de stat care simulează un atac nuclear lansat în largul coastei comitatului Donegal a provocat consternare în Irlanda. 

Dmitri Kiselyov, un prezentator pro-Kremlin de la Channel One, cunoscut drept “purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin”, a prezentat luni un videoclip cu o rachetă subacvatică care provoca apocalipsa asupra Irlandei și a Regatului Unit. 

Rusia ar putea “scufunda Marea Britanie în adâncurile mării” cu ajutorul unui vehicul subacvatic fără pilot numit Poseidon, a spus el. ” 
Explozia acestei torpile termonucleare lângă coasta Marii Britanii va provoca un val tsunami gigantic de până la 500 de metri înălțime.

 Un astfel de baraj singur poartă, de asemenea, doze extreme de radiații. După ce va trece pe deasupra Insulelor Britanice, va transforma ceea ce ar putea rămâne din ele într-un deșert radioactiv.”

Raportul nu a menționat numele Irlandei, dar simularea a arătat distrugerea acesteia împreună cu Marea Britanie, care a înfuriat Kremlinul prin furnizarea de arme Ucrainei. 

Politicienii irlandezi au condamnat raportul. Neale Richmond, un legislator al partidului de guvernământ Fine Gael, a cerut expulzarea ambasadorului Rusiei în Irlanda, Yury Filatov. 

Billy Kelleher, un europarlamentar, a scris pe Twitter: “Este timpul să spunem guvernului rus că acest limbaj sălbatic este pur și simplu inacceptabil pentru noi”.

Invazia Rusiei în Ucraina și exercițiile navale din largul coastelor irlandeze au stârnit în Irlanda o dezbatere despre neutralitatea militară a statului și despre forțele de apărare slabe ale acestuia.

Ambasada Rusiei la Dublin a precizat într-un comunicat: “Punctele de vedere și prezentările din emisiunea TV sunt ale editorilor. Poziția oficială a Rusiei a fost întotdeauna că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu trebuie declanșat niciodată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.