Israelul a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe premierul Naftali Bennett pentru a-și cere scuze după un dezacord public aprins între cele două țări din cauza unor remarci făcute de ministrul rus de externe care au sugerat că Adolf Hitler era evreu.

Declarația Kremlinului nu a menționat nicio scuză, afirmând în schimb că Putin și Bennett au căzut de acord asupra importanței comemorării victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv a Holocaustului.

Bennett a acceptat scuzele lui Putin pentru comentariile ministrului de externe Serghei Lavrov, a declarat biroul premierului pe Twitter.

Într-un interviu acordat duminică unui post de televiziune italian, Lavrov a apărat justificarea Moscovei pentru invazia sa în Ucraina ca fiind de-nazificare, în ciuda faptului că președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy este evreu, spunând că “Adolf Hitler avea și el sânge evreiesc”. El a adăugat: “Acest lucru nu înseamnă absolut nimic. Înțelepții evrei spun că cei mai înfocați antisemiți sunt de obicei evrei.”

Bennett și alți oficiali de rang înalt au denunțat comentariile lui Lavrov, pe care premierul israelian le-a descris drept “minciuni” care urmăresc să-i acuze pe evrei de responsabilitate pentru Holocaust.

Ministerul de Externe al Rusiei a refuzat să dea înapoi, purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova acuzând mercenarii israelieni că luptă alături de elemente ucrainene de extremă dreapta.

Israelul, care are legături strânse de securitate cu Rusia, a menținut canalele de comunicare cu Rusia în ciuda asaltului rusesc de 10 săptămâni asupra Ucrainei. Furia stârnită de interviul lui Lavrov a marcat un schimb neobișnuit de tensionat între cele două țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.