Civili, inclusiv femei și copii, vor trebui să fie scoși din buncărele de sub o uzină siderurgică, care este ultima redută a rezistenței din Mariupol, în Ucraina, a declarat joi președintele Volodymyr Zelenskiy, în timp ce forțele rusești își continuau asaltul. 

După ce nu a reușit să captureze capitala Kiev în primele săptămâni ale unui război care a ucis mii de oameni și a distrus orașe, orașe și sate, Rusia și-a accelerat atacurile în sudul și estul Ucrainei. 

Armata rusă a declarat că va întrerupe activitatea militară la combinatul siderurgic Azovstal din orașul portuar Mariupol în timpul zilei de joi și în următoarele două zile pentru a permite civililor să plece. 

Într-o alocuțiune la primele ore ale dimineții, Zelenskiy a declarat că Ucraina este pregătită să asigure o încetare a focului în Mariupol. 
“Va fi nevoie de timp pur și simplu pentru a scoate oamenii din acele subsoluri, din acele adăposturi subterane.

În condițiile actuale, nu putem folosi echipamente grele pentru a îndepărta molozul. Totul trebuie făcut manual”, a declarat Zelenskiy.

Statul major al armatei ucrainene a declarat că asaltul Rusiei asupra acestei vaste uzine din epoca sovietică a inclus sprijin aerian. 

Moscova a declarat victoria în Mariupol la 21 aprilie, după săptămâni de asediu și bombardamente, dar rezistența forțelor ucrainene din Azovstal a împiedicat Rusia să cucerească complet orașul.

Națiunile Unite și Crucea Roșie au evacuat sute de persoane din Mariupol și din alte zone în această săptămână. Dar aproximativ 200 de civili, precum și luptători ucraineni, sunt încă ascunși într-o rețea de buncăre subterane la Azovstal, spun oficialii ucraineni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.