Diplomații străini i-au cerut președintelui din Sri Lanka, aflat în dificultate, să abroge starea de urgență impusă după ce o grevă generală a dus la blocarea țării.

Guvernul președintelui Gotabaya Rajapaksa a declarat vineri o nouă stare de urgență pentru a “asigura ordinea publică”, după săptămâni de proteste care au cerut demisia guvernului său din cauza modului de gestionare a economiei țării.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene și a folosit tunuri cu apă în cursul zilei de vineri pentru a dispersa studenții care încercau să ia cu asalt parlamentul național pentru a cere demisia lui Rajapaksa, pe fondul unei greve generale care a închis magazinele și a oprit transportul public, aducând națiunea de 22 de milioane de locuitori la un punct mort după săptămâni de tulburări.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a declarat că protestele au fost pașnice și că autoritățile au restricționat în mod ilegal dreptul la libertatea de întrunire pașnică.

Guvernul a declarat sâmbătă că legislația de urgență a fost declarată pentru a crea stabilitate politică și că plasarea țării în stare de urgență va contribui la crearea condițiilor necesare pentru ca guvernul să negocieze cu Fondul Monetar Internațional și cu alte agenții pentru asistență financiară și restructurarea datoriei.

Demonstranții îl acuză pe Rajapaksa și pe familia sa la putere de proasta gestionare a economiei, în timp ce luni de pene de curent și penurii acute de alimente, combustibil și produse farmaceutice au provocat suferințe pe scară largă pe întreaga insulă.

De asemenea, penuria de valută forte a împiedicat importurile de materii prime pentru producție și a agravat inflația, care a urcat la 18,7% în martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.