Compania națională de gaze a Ucrainei, Naftogaz, a declarat că va opri tranzitul unei părți din gazul rusesc care trece prin granițele sale către Europa din cauza provocărilor legate de invazia Rusiei. Măsura ar putea afecta o treime din gazul rusesc care tranzitează Ucraina.

“Ucraina nu mai poartă responsabilitatea pentru transportul de gaze rusești prin teritoriile ucrainene aflate sub ocupație militară rusă”, a declarat marți Naftogaz într-un comunicat. Compania a precizat că a notificat Gazprom, furnizorul de gaze deținut de statul rus.

Naftogaz a declarat că forțele rusești care ocupă părți din estul Ucrainei au făcut imposibilă operarea în acele zone sau comunicarea cu instalațiile care supraveghează fluxul de gaze din Rusia în Europa prin Ucraina.

Acesta a declarat că Operatorul Sistemului de Transport al Gazului din Ucraina (GTSOU) nu a mai putut “efectua un control operațional și tehnologic neîntrerupt și eficient” asupra instalațiilor sale din teritoriul ocupat de Rusia.

Măsura vine în contextul în care statele membre ale UE nu au reușit din nou să ajungă miercuri la un acord cu privire la termenii unei posibile interdicții viitoare a importurilor de petrol rusesc ca răspuns la războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a declarat că activitatea la punctul de tranzit Sokhranivka și la procesatorul adiacent Novopskov nu a fost întreruptă de conflict și a adăugat că mutarea aprovizionării Gazprom către Sudzha ar încălca un acord din 2019 privind distribuția volumelor de gaze.

Între timp, Vitrenko de la Naftogaz a declarat miercuri că societatea “nu poate confirma afirmațiile Gazprom că este tehnic imposibil să se transfere tranzitul de la Sokhranivka la Sudzha IP”, adăugând că Gazprom a mai făcut acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.