Liderii Finlandei au anunțat joi că vor încerca să obțină aderarea la NATO pentru națiunea nordică cât mai curând posibil – o mișcare extraordinară care demonstrează efectele de anvergură ale invaziei Rusiei în Ucraina.

“Finlanda trebuie să depună fără întârziere cererea de aderare la NATO”, au declarat președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin, după săptămâni de discuții în legătură cu aderarea țării la NATO, ceea ce ar reprezenta o schimbare importantă pentru alianța militară și pentru ordinea de securitate a Europei.

“Războiul declanșat de Rusia pune în pericol securitatea și stabilitatea întregii Europe”, a declarat joi ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto în fața legislatorilor europeni.

Kremlinul a ripostat imediat, afirmând că aderarea Finlandei la NATO ar amenința “cu siguranță” securitatea Rusiei – în timp ce liderii europeni au declarat că vor aproba noua aderare, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezis un proces fără probleme dacă Helsinki va depune o cerere.

Președintele rus Vladimir Putin a citat expansionismul NATO ca fiind un motiv pentru invazia sa în Ucraina. Aderarea Finlandei la alianță ar dubla granița sa terestră cu Rusia.

Măsura luată de liderii finlandezi subliniază cât de multe schimbări a adus invazia Rusiei în Europa. În plus, premierul britanic Boris Johnson a semnat acorduri de apărare cu Finlanda și Suedia, angajându-se să le vină în ajutor în cazul unei crize sau al unui atac.

Niinisto a declarat joi că l-a notificat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky cu privire la sprijinul său pentru o candidatură finlandeză la aderarea la NATO. Zelensky a declarat că a “lăudat” demersul.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că aderarea Finlandei la NATO ar “contribui în mare măsură la securitatea europeană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.