Ucrainenii au respins mai multe încercări ale rușilor de a traversa un râu important din punct de vedere strategic în Donbas, provocând pierderi grele în acest proces, potrivit oficialilor locali și serviciilor secrete britanice. 

De asemenea, forțele ucrainene au alungat Rusia din al doilea oraș ca mărime, Harkov, în cel mai rapid avans al lor de când trupele Kremlinului s-au retras din Kiev și din nord-estul țării, în urmă cu peste o lună, pentru a-și concentra ofensiva în Donbas. 

Orașul, care a fost supus unui bombardament violent, este liniștit de cel puțin două săptămâni, iar Ucraina controlează acum un teritoriu care se întinde până la râul Siverskyi Donets, la aproximativ 40 km (25 de mile) spre est. 

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că forțele rusești au fost respinse de trei ori în timp ce încercau să traverseze râul, pierzând blindate și echipamente pentru poduri. 

“Am eliminat ambarcațiunile rapide și elicopterele rusești pe care le-au folosit pentru a-și acoperi încercările”, a adăugat guvernatorul, în timp ce fotografiile aeriene arătau poduri de pontoane și blindate distruse pe malul râului. 

Anterior, vineri, serviciile de informații ale apărării britanice au declarat că Rusia a pierdut “elemente de manevră blindate semnificative” dintr-un grup tactic de batalion – o formațiune cu aproximativ 800 de persoane la capacitate maximă – în urma eforturilor eșuate. 

Încercările Rusiei de a câștiga teritoriu în Donbas se concentrează din ce în ce mai mult pe Severodonetsk, cel mai estic oraș deținut de forțele ucrainene – iar forțele rusești încercau să traverseze râul în încercarea de a izola orașul. 

Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe Twitter imagini cu un pod de pontoane distrus și cu vehicule blindate distruse în Bilohorivka, descriindu-le ca arătând victimele “artileriștilor din brigada 17 de tancuri”.

Evaluarea britanică a părut să verifice acest lucru și să cuantifice nivelul pierderilor – efectiv forța de echipament a unui batalion din până la 90 de unități rusești care operează în Ucraina și în apropiere. 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.