Un tribunal din capitala ucraineană, Kiev, a început vineri audierile în procesul împotriva sergentului Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat pentru presupuse crime de război.

Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, membru al diviziei de tancuri Kantemirovskaya a 4-a a Gărzii ruse, se află în custodia Ucrainei. Acesta este acuzat că a împușcat un civil în vârstă de 62 de ani în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

El este acuzat de încălcarea “legilor și obiceiurilor de război combinate cu crimă cu premeditare”, pentru care ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, a declarat miercuri Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei, într-o declarație pe Facebook.

Un purtător de cuvânt al biroului procurorului general al Ucrainei a declarat vineri că audierea de la tribunalul districtual Solomianskyi din Kiev a fost o “ședință pregătitoare”.

Lui Șișimarin i-au fost comunicate drepturile sale și a refuzat un proces cu jurați. Actul de acuzare în cazul său va fi citit la 18 mai.

Șișimarin a ucis un civil neînarmat care împingea o bicicletă pe marginea unui drum din satul Chupakhivka, trăgând mai multe focuri de armă din pușca sa Kalașnikov pe 28 februarie, se arată în declarația lui Venediktova.

Venediktova a declarat vineri pe Twitter că Șișimarin, împreună cu alți patru soldați, a fugit din luptele din regiunea Sumy cu o mașină furată.

Bărbatul vorbea la telefon, iar “unul dintre soldați i-a ordonat sergentului să îl ucidă pe civil pentru ca acesta să nu îi raporteze apărătorilor ucraineni”, se arată în comunicat. “Bărbatul a murit pe loc, la doar câteva zeci de metri de casa sa”. 

Într-o înregistrare video postată pe YouTube la 19 martie, care pare să-l arate pe Șișimarin fiind intervievat de bloggerul video ucrainean Volodymyr Zolkin, Șișimarin spune că a fost capturat în Ucraina când coloana sa a fost încercuită în timp ce încerca să își mute răniții înapoi în Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.