Guvernul lui Boris Johnson intenționează să introducă în câteva săptămâni o legislație care să anuleze unele părți ale acordului de Brexit pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană, ceea ce va duce probabil la o escaladare a tensiunilor cu blocul comunitar și la creșterea perspectivei unui război comercial.

În timp ce Marea Britanie ar prefera să ajungă la o soluție negociată, situația din Irlanda de Nord înseamnă că Marea Britanie trebuie să acționeze, a declarat marți ministrul de externe Liz Truss în fața Camerei Comunelor.

Johnson este frustrat de faptul că acordul pe care l-a semnat a creat o frontieră vamală între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, îngreunând comerțul și contribuind la prăbușirea guvernului descentralizat al regiunii. Dar noul plan al lui Truss riscă să declanșeze perturbări și mai mari ale comerțului.

UE este pregătită să suspende întregul acord comercial dacă Johnson își va pune în practică amenințările, iar blocul comunitar a avertizat marți că este pregătit să folosească “toate măsurile” pentru a pedepsi Marea Britanie dacă proiectul de lege va fi adoptat. 

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a declarat că planurile Marii Britanii sunt “dăunătoare pentru încredere” și vor îngreuna găsirea de soluții pentru ieșirea din impas. 

Anunțul “ridică îngrijorări semnificative”, a declarat negociatorul UE Maros Sefcovic. “În cazul în care Marea Britanie decide să meargă mai departe cu un proiect de lege care să desființeze elemente constitutive ale protocolului, așa cum a anunțat astăzi guvernul britanic, UE va trebui să răspundă cu toate măsurile de care dispune.

Obiectivul Regatului Unit este, de asemenea, de a se asigura că politicile fiscale și de altă natură decise la Londra pot fi aplicate în totalitate și în Irlanda de Nord. 

Truss a declarat că Regatul Unit intenționează să creeze un “canal verde” pentru bunurile expediate în Irlanda de Nord din Marea Britanie, care vor rămâne în regiune.

Mărfurile destinate UE vor fi supuse “tuturor verificărilor și controalelor aplicate în conformitate cu legislația UE”, a spus Truss.

Partidele de opoziție au criticat abordarea guvernului, spunând că aceasta reneagă un acord pe care țara l-a semnat deja și riscă un război comercial care ar exacerba criza costului vieții care stoarce bugetele gospodăriilor britanicilor obișnuiți.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.