Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia nu va privi “pozitiv” candidaturile Suediei și Finlandei la NATO dacă nu vor fi abordate preocupările sale legate de terorism, în ciuda sprijinului larg din partea altor aliați, inclusiv a Statelor Unite.

Turcia a acuzat de mult timp țările nordice, în special Suedia, care are o comunitate puternică de imigranți turci, că adăpostesc grupuri extremiste kurde, precum și susținători ai lui Fethullah Gulen, predicatorul stabilit în SUA, urmărit pentru lovitura de stat eșuată din 2016. 

Amenințarea lui Erdogan aruncă un potențial obstacol major în calea probabilelor oferte de aderare din partea națiunilor nordice, până acum nealiniate din punct de vedere militar, întrucât este necesar un consens în deciziile NATO. 

“Dacă Suedia și Finlanda nu vor arăta în mod clar că vor fi solidare cu Turcia în chestiuni fundamentale, în special în lupta împotriva terorismului, nu vom aborda pozitiv aderarea acestor țări la NATO”, i-a spus Erdogan șefului NATO, Jens Stoltenberg, într-o convorbire telefonică, potrivit președinției. 

Pe Twitter, Stoltenberg a declarat că a vorbit cu Erdogan “despre aliatul nostru valoros” despre importanța “Porții deschise a NATO”. 
“Suntem de acord că preocupările de securitate ale tuturor aliaților trebuie să fie luate în considerare și că discuțiile trebuie să continue pentru a găsi o soluție”, a spus el. 

Erdogan, care a refuzat să primească delegații din Suedia și Finlanda în Turcia, a avut sâmbătă convorbiri telefonice separate cu liderii celor două țări, îndemnându-le să renunțe la sprijinul financiar și politic pentru grupurile “teroriste” care amenință securitatea națională a țării sale.

El i-a spus premierului suedez Magdalena Andersson că “sprijinul politic, financiar și armament al Suediei pentru organizațiile teroriste trebuie să înceteze”, a precizat președinția. 

Turcia se așteaptă ca Suedia să “ia măsuri concrete și serioase” care să arate că împărtășește preocupările Ankarei cu privire la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, și la ramificațiile sale irakiene și siriene, i-a spus Erdogan premierului suedez, potrivit președinției. 

PKK a dus o insurecție împotriva statului turc din 1984 și se află pe lista neagră ca “organizație teroristă” a Turciei și a aliaților occidentali, precum Uniunea Europeană – din care fac parte Finlanda și Suedia.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.