Agenția națională de presă rusă TASS anunța în data de 18 iunie că firma americană SpaceX deținută de arhicunoscutul Elon Musk, a lansat în aceeași zi o rachetă Falcon-9 care transporta un satelit de recunoaștere. Satelitul a fost comandat de către ramura militară a Germaniei și va înlocui sistemul SAR-Lupe lansat pe orbita în 2006. El a fost dezvoltat de către compania europeană Airbus pentru Germania și este un sistem de tip SARah-1.

Racheta conținând satelitul a decolat la 07:19 ora locală de pe Baza Forțelor Spațiale US Vanderberg din California. Încă doi sateliți vor mai fi lansați cu ajutorul rachetelor SpaceX.

Conform site-ului directory.eoportal.com, sistemul SAR-Lupe a fost lansat în 2006 pentru o perioadă de 10  ani, fiind primul proiect de satelit de recunoaștere dezvoltat de către Germania. Numele său provine de la SAR (Synthetic Aperture Radar) și Lupe care în germană înseamnă lupă.

SAR-Lupe a constat din cinci sateliți care au fost produși de un consorțiu de firme de profil începând cu August 2001, acestea fiind OHB-System AG din Bremen (contractul a fost semnat în Decembrie 2001), TAS (Thales Alenia Space) fostul Alcatel Alenia Space, Toulouse; Saab Ericsson of Göteborg, Sweden; Carlo Gavazzi Space, Milan, Italy; TESAT-Spacecom GmbH, Backnang, Germany; RST Radar Systemtechnik GmbH, Salem, THALES din Ulm, Germany, EADS, DLR.

Sistemul de sateliți al Germaniei a fost dezvoltat ulterior experienței acțiunii militare NATO din Kosovo dintre anii 1998-1999. Pe atunci, Germania a întâmpinat probleme în  preluarea informațiilor deținute de sateliții SUA pentru protecția și securitatea forțelor NATO.

Guvernul german a semnat cu cel francez un acord prin care s-au înțeles la interșanjabilitatea datelor primite de SAR-Lupe și informațiile primite de sistemul francez Helios. Toți cei cinci sateliți SAR-Lupe au fost lansați în intervalul decembrie 2006 – iulie 2008 din Plesetsk, Rusia și demonstrează schimbarea apărută în relațiile europene de-a lungul secolului XXI.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.