Un  interviu al ministrului Apărării din Franța, Sebastien Lecornu, oferit ziarului Journal du Dimanche și preluat de agenția rusă de presă TASS ieri, subliniază că bugetul de apărare de care statul francez dispune urmează să crească cu încă 3 miliarde de euro anul viitor. Ministrul Lecornu a afirmat că țara sa a evaluat situația din cazul Ucrainei și a decis că ar fi nevoie de noi cheltuieli pentru “ajustări adiționale”.

El a mai informat că propunerea este încă în faza de proiect și urmează să fie înaintată parlamentului francez spre aprobare. Conform spuselor sale, citat de TASS, ideea creșterii bugetului survine ulterior instrucțiunilor date de președintele francez, Emmanuel Macron, lui Lecornu și șefului Statului Major al Forțelor Armate franceze, în vederea evaluării stării industriei de apărare franceze. Așa cum precizează și TASS, Franța a demarat un program în intervalul 2019-2025 prin care dorește să urce costul modernizărilor pentru apărare la 295 de miliarde de euro. Pe data de 13 iunie, președintele Macron a comandat revizuirea planului în contextul conflictului din Ucraina.

Conform site-ului statista.com, care prezintă valoarea cheltuielilor pentru apărare ale Franței în perioada 2014 – 2021, acestea au crescut cu 6,7 miliarde de dolari americani anul trecut comparativ cu anul 2014, de la 52,022 la 58,729. După anul 2014, cheltuielile au scăzut brusc cu aproape 10 miliarde de dolari în 2015, urmând să crească puțin dar treptat până în anul 2018. Acest interval este caracteristic mandatului președintelui francez François Hollande. Ulterior preluării mandatului de către președintele Emmanuel Macron, cheltuielile pentru apărare au continuat să crească puțin, dar creșterea pentru anul 2021 la 58 de miliarde de dolari americani este una mai bruscă decât oricare dintre anii anteriori cuprinși în statistică.

Conform site-ului globalsecurity.org, care prezintă o analiză centrată pe un interval de timp mai înaintat decât statista. com, cheltuielile pentru apărare depind însă de multipli factori din alte sfere. Președintele Emmanuel Macron a fost atent în anul 2017 ca țara să respecte regulile privind deficitul economic impuse de Uniunea Europeană, ceea ce a dus la o tăiere de 850 de milioane de euro în bugetul apărării. Totuși, la acea vreme, Franța și Marea Britanie erau statele din Uniunea Europeană cu cele mai mari cheltuieli pentru apărare, iar planurile care prevedeau creșterea bugetului francez pentru aceasta au fost declarativ cauzate de atacurile teroriste înregistrate pe teritoriul francez. Pe de altă parte, o bună bucată din acest buget a fost transferată de fapt către misiunile de menținere a păcii în care Franța este implicată de mult timp, fiind al doilea cel mai important actor după SUA în acest domeniu. Totodată, Franța menține o forță de jandarmerie mai mare numeric față de alte state și cu atribuții mai variate, fiind una dintre părțile către care merg cheltuieli parțial semnificative.

Bugetul de apărare al Franței a continuat să crească mai mult sau mai puțin începând cu anul 2002 după o scădere palpabilă în anii ’90.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.