RANE-Stratfor: la ce să ne așteptăm de la cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez?

0
817

Analistul pentru Asia-Pacific de la RANE-Stratfor, Chase Blazek, ne prezintă câteva informații cu privire la ce să ne așteptăm de la viitorul Congres (16 octombrie) al Partidului Comunist Chinez, al XX-lea, Congres ce va marca 100 de ani de la înființarea Partidului.

În primul rând, Chase Blazek spune ceea ce este evident, anume că actualul Secretar General al Partidului Comunist, Xi Jinping, va fi nominalizat pentru un al treilea mandat. Congresul este un format în care se discută teme foarte mari, cum ar fi securitatea în Asia-Pacific, politica vizavi de COVID-19 sau abordarea crizei imobiliare.

Congresul este de asemenea un format în care se nominalizează persoanele care vor umple diverse poziții politice, diverse comitete, inclusiv Politburo. În funcție de cine va fi nominalizat în aceste poziții, ne vom da seama cât de mare este totuși influența lui Xi Jinping în partid și care va fi direcția pe care o va urma China în următorii ani. Dacă vom vedea mai mult loialiști, înseamnă că există o șansă mare ca politici precum zero-Covid să continue.

De asemenea, există posibilitatea să vedem schimbări în Constituția Partidului (nu a țării), unde e posibil ca mențiunile la așa-numitul “gând al lui Xi Jinping” să fie eliberate de alte expresii conexe, cum ar fi “socialism cu caracteristici chinezești”, ceva ce s-a mai întâmplat doar în cazul lui Mao, ceea ce ar indica faptul că Xi ar viza un loc la conducerea partidului pe termen nedefinit, ceea ce ar putea determina și facționalism politic pe termen scurt și mediu.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.