Donald Tusk se întoarce câștigător în funcția de lider al Coaliției Civice, alianța care a câștigat majoritatea în alegerile parlamentare din Polonia, alături de aplauze și susținere din partea Bruxelles-ului.

Fost prim-ministru al Republicii Polonia între 2007–2014, Donald Tusk se orientează înapoi spre țara sa, după două mandate la Bruxelles. Acesta a deținut funcția de președinte al Consiliului European între 2014–2019, fiind reales pentru un al doilea mandat în 2016. De asemenea, între 2019–2022 Tusk a deținut funcția de președinte al Partidului Popular European (European People’s Party). La mijlocul anului 2021 acesta s-a restabilit în Varșovia, asumându-și un rol important în cadrul opoziției liberale poloneze.

Sprijinul european pentru Polonia este prezent și vizibil. PPE susține că pe 15 octombrie 2023 polonezii au ales să voteze pentru libertate, democrație, statul de drept și o Polonie unită în Europa. De asemenea, Thanasis Bakolas, secretarul general al PPE, susține că munca lui Donald Tusk a fost de proporții eroice, acesta din urmă fiind un adevărat campion al democrației poloneze și europene.

Coaliția Civică (Koalicja Obywatelska) formată din Platforma Civică (Platforma Obywatelska), partidul condus de Donald Tusk, A Treia Cale (Trzecia Droga) și Noua Stângă (Nowa Lewica) a câștigat majoritatea parlamentară cu 248 locuri în Parlament. Prin urmare, alianța politică a reușit să depășească scorul partidului populist de extremă dreapta, Lege și Justiție (Prawo i Sprawiedliwość), care va avea un total de 194 de parlamentari.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.