Grupul de la Vișegrad: planul european de relansare economică favorizează statele mai bogate ale UE în detrimentul celor din centrul și estul Europei

0
782
twitter.com, @strakovka

Liderii Cehiei, Poloniei, Slovaciei și Ungariei s-au întâlnit joi în cadrul unui summit al Grupului de la Vișegrad, care a avut drept principal subiect de discuție planul de relansare economică propus de Comisia Europeană. În cadrul întâlnirii au fost abordate și măsuri legate deschiderea frontierelor și reluarea turismului.

Prim-Ministrul Ungariei, Viktor Orbán a declarat că va sprijini planul Uniunii Europene doar dacă acesta nu va favoriza, în mod nedrept, țările bogate. De asemenea, acesta a spus că este absurd ca țările bogate să primească mai multe fonduri decât cele sărace, deoarece fondurile ar trebui utilizate mai flexibil, iar sistemul de rabaturi al Uniunii Europene ar trebui oprit după Brexit, relatează Reuters.

Prim-Ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat că “Polonia face eforturi puternice astfel încât sursele de plăți suplimentare să fie corecte, se poate spune chiar progresiste. Țările care sunt mai bogate trebuie să plătească mai mult.”

“Ar trebui să evităm o situație în care o țară cu mai mult sau mai puțin aceeași populație și cu mai mult sau mai puțin același PIB pe cap de locuitor, situată în sudul Europei, ar profita de program mai mult decât o țară central-europeană. Cred că principalul criteriu ar trebui să fie încetinirea PIB a fiecărui stat membru, iar acesta trebuie evaluat la începutul anului viitor”, a adaugat Prim-Ministrul ceh, Andrej Babiš.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.