Înțelegerea privind crearea unei zone tampon în Idlib

0
566
Sursa: UNITED NATIONS ASSISTANCE MISSION IN AFGHANISTAN

Înțelegerea dintre Turcia și Rusia pentru crearea unei zone demilitarizate în vederea protejării civililor în Idlib, Siria, a fost salutată de Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite și șeful organismului umanitare internaționale, care cere tuturor părților implicate să o implementeze cât de eficient cu putință.

Acordul, încheiat luni între Președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan și omologul său rus Vladimir Putin, încearcă să împiedice operații militare la scală mare despre care oficialul ONU avertiza săptămâna trecută că ar putea transforma regiunea într-un adevărat măcel. Ultimul guvernorat deținut de rebeli în Siria, cu jumătate din populația regiunii de aproape trei milioane, este format din persoane strămutate în propria țară (IDR), un milion din acestea fiind copii.

Potrivit unor rapoarte media, o zonă de 15-20 km, care va fi patrulată de trupe rusești și turcești, va fi pregătită până pe 15 octombrie, pentru a separa forțele guvernului de rebelii instalați acolo.

Potrivit lui Staffan De Mistura, emisarul special al ONU pentru Siria, acordul este bine primit în contextul unor escalări îngrijorătoare, citând rapoarte ale unor atacuri aeriene petrecute în Damasc și doborârea unei nave rusești luni noapte, care a produs 15 victime.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.