Adoptarea Acordului de Liber Schimb UE-Japonia

0
572
Credit Twitter/PA Wire

Potrivit paginii oficiale de Twitter a Președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în data de 12 decembrie, s-a ratificat cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată între UE și Japonia.

Acordul de parteneriat economic este menit să elimine aproape toate taxele vamale pe care le plătesc companiile europene, având o valoare aproximativă de 1 miliard de euro pe an.

Între Europa și Japonia mereu au fost alimentate direcțiile unei economii protecționiste și care să îngrădească libertatea de comerț extern, iar adoptarea acestui Acord nu urmărește decât să contureze căile unui comerț liber și echitabil pentru ambele părți semnatare.

Acordul de Liber Schimb urmărește să ridice taxele impuse asupra cărnii de porc şi de vită, pastelor, ciocolatei, vinului, brânzeturilor şi biscuiţilor, astfel 205 produse cu indicaţie geografică europeană vor fi protejate, pentru a sprijini IMM-urile, care reprezintă 78% din numărul exportatorilor către Japonia.

Pe de cealaltă parte, pentru a asigura o competiție europeană, Japonia își va deschide piața de achiziții în domeniul feroviar și piața de achiziții publice din principalele orașe. De altfel, și comerțul electronic, transportul maritim internațional și serviciile poștale vor fi liberalizate.

Existența unui astfel de parteneriat economic între UE și Japonia a început să se contureze încă din timpul summit-ului G20 din Germania, acum un an, acesta materializându-se pe 12 decembrie 2018.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.