2 februarie 2019: retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul INF

0
505
Washington Examiner

Potrivit unui anunț oficial oferit de pagina Administrației Prezidențiale a SUA, în urma tratativelor de negociere a nerespectării Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare de către Rusia, Statele Unite ale Americii au anunțat că acestea se vor retrage din acest acord începând cu luna februarie.

Procesul de părăsire a acordului INF va fi unul de lungă durată, însumând șase luni și o serie de înțelegeri și strategii în ceea ce privește securitatea națională a SUA.

Neînțelegerea privind respectarea tratatului a pornit de la acțiunea Rusiei de a construi un sistem de rachete cu specificații care nu corespund normelor INF.

Ca răspuns în semn de opoziție față de această acțiune, SUA a anunțat că nu va mai dori să continue să fie parte din acord, întrucât securitatea națională va fi pusă în pericol.

Statul rus a proiectat rachete 9M729 a căror rază de acțiune depășește normele impuse de semnarea INF; acestea având o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5000 de km.

SUA preferă să părăsească acordul din aceste cauze, motivând că nerespectarea unor principii impuse prin semnarea unui acord de o astfel de anvergură stopează calea de dezvoltare a apărării naționale care se putea petrece după zidurile Pentagonului.

SUA și Rusia au semnat tratatul INF în anul 1987- a cărui continuitate va fi stopată în anul 2019.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.