Alegerile parlamentare în Republica Moldova

0
642
Radio România Actualități

În ultimele ședințe ale anului 2018, Legislativul de la Chișinău a stabilit ca alegerile parlamentare să aibă loc în data de 24 februarie 2019, în condițiile în care mandatul actualului for legislativ expiră la finalul lunii noiembrie. Potrivit Radio Chișinău, această decizie a fost transmsă întregii țări de către președintele Parlamentului moldovean, Andrian Candu, care, de altfel a fost inițiatorul acestei propuneri.

Conform site-ului media de peste Prut, alegeri.md, alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt în cadrul căruia urmează să fie aleși 50 de deputați pentru o singură circumscripție națională și 51 de deputați din circumscripții uninominale. Astfel, printer partidele cu cei mai mulți candidați se numără: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Blocul Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, Partidul Nostru, dar și Partidul Democrat din Moldova, alături de alte zece partide.

Potrivit site-ului media reportaje.moldova.org, o noutate în ceea ce privește desfășurare a acestor alegeri o reprezintă referendumul, care se va desfășura odată cu acestea, subiectele propuse spre dezbatere fiind reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, respectiv revocarea parlamentarilor care nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile promise.

Pe acest fond, o serie de opinii legate de organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare de către reprezentanți ai scenei politice din Republica Moldova au agitat apele.

Astfel, reprezentantul PCRM, Inna Șupac a susținut că: “Acum sunt 101 deputați și pentru a adopta vreo lege, decizie, trebuie să voteze „pentru” cel puțin 51 de deputați. Este o anumită cheltuială de bani pentru atragerea acestei majorități. Dar în cazul în care vom fi numai 61 de deputați, această majoritate va constitui 31.”

Reprezentantul Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, Maia Sandu, a transmis faptul că: “Este foarte clar că exponenții regimului nu se simt confortabil nici în condițiile sistemului mixt, fiindcă lumea îi disprețuiește pentru tot răul pe care l-au făcut acestei țări, pentru frica care au impus-o în societate și pentru minciunile cu care îi tratează pe toți.”

Referitor la alegerile din 24 februarie 2019, România, prin ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a susținut în cadrul proiectului “Dialoguri de politică externă” al organizaţiei non-guvernamentale Asociaţia pentru Politică Externă că: „România nu a făcut niciodată un secret din agenda sa de politică externă în ceea ce priveşte Republica Moldova: obiectivul strategic al Bucureştiului este de a susţine parcursul european al Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a ţării. Caracterul special al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, determinat de comuniunea de limbă, istorie, cultură şi tradiţii, oferă cel mai bun fundament pentru dezvoltarea, pe toate palierele, a cooperării dintre cele două state”.

Așadar, alegerile de pe 24 februarie 2019 aduc în sfera politică moldovenească o serie de noi provocări, neconcordanțe și mișcări politice pe care echipa 45north vi le livrează în conformitate cu actualitatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.