Curtea Constituțională din Ecuador recunoaște căsătoriile dintre persoane de același sex

0
905

Urmând trendul ascedent de a oferi mai multe drepturi civile cuplurilor de același sex, Curtea Constituțională a Ecuadorului a decis miercuri aprobarea căsătoriilor dintre persoane de același sex. Această decizie este definitivă și obligatorie pentru autoritățile statului, care urmează să modifice legislația.

Decizia mult așteptată vine după o amânare de o săptămâna în cadrul unui caz în care un cuplu de același sex își cere dreptul de a se căsători. 5 judecători ai Curții au fost în favoarea opiniei că actuala legislație în ceea ce privește căsătoria dintre persoanele gay este discriminatorie și neconstituțională, în timp ce restul celor 4 judecători și-au motivat votul negativ prin faptul că pentru a se da o astfel de decizie, trebuie modificată Constituția de către Adunarea Națională, deținătoarea puterii legislative în Ecuador, și nu de către Curtea Constituțională.

Constituția Ecuadorului prevede în momentul de față că actul căsătoriei se desfășoară numai între un bărbat și o femeie. Cuplurile de același sex au avut din 2015 opțiunea unui parteneriat civil, însă acesta oferă mai puține avantaje decât căsătoria. Mai mult, este interzis ca ei să adopte copii.

Țările din America de Sud unde căsătoriile gay sunt legale sunt Columbia, Brazilia, Argentina, Uruguay și Costa Rica. Cele mai recente legalizări ale căsătoriei gay au avut loc în Austria în ianuarie 2019 și în Taiwan în mai 2019. Schimbarea legislației a survenit la 2 ani după ce Curțile Constituționale ale acestor țări au pronunțat deciziile în privința căsătoriilor dintre persoane de același sex.

Decizia a fost publicată și comunicată mai întâi pe site-ul oficial al Curții Constituționale din Ecuador și apoi răspândită pe pagina de Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.