Summitul EuroMed din Valleria, Malta

0
756

În cadrul celui de-al șaselea Summit EuroMed, alianță informală a țărilor sud-europene, cu rădăcini latine, a participat și președintele francez Macron în ziua de vineri, 14 iunie 2019, în Valleria, Malta.

„Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Malta și Franța: această proximitate geografică pe care o împărțim nu este singura legătură care ne aduce împreună. Acest Summit Med7 ne va permite să avansăm în abordarea chestiunilor legate de climă, comerț și energie.”

Emmanuel Macron a expus concis cele cinci obiective asupra cărora cele șapte țări urmau să-și concentreze atenția:

– stabilizarea zonei euro
– dimensiunea strategică privind relația dintre Uniunea Europeană și Africa
– abordarea chestiunii migrațiilor, a subiectului libanez, precum și abordarea subiectului problemelor climatice

De asemenea, președintele Macron a subliniat și întregul suport și solidaritatea pe care o acordă Ciprului în spre a-și exercita drepturile de suveranitate, din cauza acțiunilor ilegale exercitate de Turcia în spațiul economic al statului cipriot, subliniindu-se astfel și necesitatea respectării legii internaționale, precum și a bunelor relații de vecinătate între state.
Rolul Franței este unul special în cadrul alianței, întrucât este statul poziționat geografic între țările din nordul și cele din sudul Europei. Franța se confruntă cu aceleași provocări legate de migrație, fațada mediteraneeană fiind prima poartă de acces pentru imigranții din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.